Arriva voorlopig nog niet naar Luik, wel naar Aken

De geplande drielandentrein Aken – Maastricht – Luik van Arriva gaat per 9 december nog niet volledig van start. De trein gaat voorlopig alleen tussen Aken en Maastricht rijden. Wanneer de trein door kan naar Luik is onduidelijk. Volgens de Belgische krant De Tijd zou de verlenging naar België zelfs op losse schroeven staan. Arriva benadrukt dat er constructief wordt samengewerkt om de nieuwe treinverbinding tot stand te brengen.

Schrikbeeld

De Belgische krant schetst een schrikbeeld: alles lijkt fout te gaan bij de drielandentrein van Arriva. Zo zou er in België geen dienstregeling aangevraagd zijn, is de afstand tussen de Arriva-treinen en de Belgische perrons te groot en zou zelfs de toelatingsprocedure voor de nieuwe treinstellen nog niet gestart zijn. Die toelating verloopt in België via veiligheidsinstantie DVIS. En “DVIS heeft nog geen aanvraag ontvangen voor een toelating voor de treinstellen voor de drielandentrein”, citeert De Tijd een woordvoerder van de organisatie. En ook in Duitsland zouden de treinen nog niet toegelaten zijn.

Onjuist

Maar kloppen de beweringen van de Belgische krant wel? Tegenover Treinreiziger.nl laat Arriva weten dat er meerdere zaken in de berichtgeving niet kloppen. Bijvoorbeeld de opmerking dat er nog geen aanvraag zou zijn voor de toelating van de nieuwe treinstellen. “Dit klopt niet. De leverancier van de treinen (Stadler) heeft daarvoor een aanvraag ingediend” reageert Tineke Witteveen van Arriva tegenover Treinreiziger.nl. En dat is niet het enige dat niet klopt, stelt Arriva. Ook de treinpaden zijn wel degelijk aangevraagd, dat heeft NS namens Arriva gedaan. Want ook NS is bij de drielandentrein betrokken.

Visé

En hoe zit het met de afstand tussen de treinen en de perrons, waar volgens De Tijd op verschillende stations sprake van is? Arriva: “Op een station in België, Visé (Wezet), zijn de deuren van de trein hoger dan het perron. In 2019 wordt dit – zo geven onze Belgische partners aan – aangepast, zodat reizigers veilig in- en uit kunnen stappen.” En tot slot: de toelatingsprocedure van de nieuwe treinen is in Duitsland en Nederland wél succesvol afgerond. Daarom kunnen de treinen vanaf 9 december wel een keer per uur gaan rijden tussen Aken en Maastricht.

Terughoudend

Toch is er wel degelijk een probleem. Om de trein Aken – Maastricht door te laten rijden naar Luik is samenwerking met de Belgische spoorwegen (NMBS) nodig. En die lijken niet echt enthousiast. “Er is nog geen besluit. We moeten goed kijken naar de leefbaarheid en de maakbaarheid van deze verbinding” reageert Dimitri Temmerman namens de NMBS. “Het moet commercieel gezien ook interessant zijn”. En dat de Belgen hier nog geen besluit over hebben genomen, is opvallend. De verbinding werd al in 2015 aangekondigd, met de ambitie om per 9 december 2018 te starten. Het had dus voor de hand gelegen dat de NMBS inmiddels al lang in kaart had gebracht wat de commerciële mogelijkheden zijn. De Belgische krant heeft wel een verklaring voor de terughoudendheid: Arriva zou dolgraag willen dat het Belgische spoor geliberaliseerd wordt, iets waar de NMBS niets in ziet. “Samenwerken met Nederlanders ligt sowieso al gevoelig sinds het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra in 2013″ stelt de krant verder.

Constructief samengewerkt

Staat de treinverbinding naar Luik dan inderdaad op losse schroeven? Arriva reageert diplomatiek: “Er vinden gesprekken plaats tussen de NS, NMBS, Arriva en de provincie Limburg. Er wordt door de partijen constructief samengewerkt aan het tot stand komen van de verbinding”, laat Witteveen weten. Ze erkent daarbij dat Arriva in afwachting is van een aantal besluiten. Over wanneer de trein naar Luik gaat rijden wil de vervoerder niet speculeren. Volgens de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam zal dat “medio 2019” gebeuren.

Overstappen Visé

Zeker is dus dat reizigers per 9 december niet rechtstreeks vanuit België naar Valkenburg en Heerlen kunnen. Maar het is zelfs de vraag of reizigers vanuit Luik wel rechtstreeks naar Maastricht kunnen. Want de Belgische spoorwegen blijken zelf ook issues te hebben met de toelating van treinen. De gerenoveerde treinstellen van de NMBS (type Break) zijn volgens het spoorbedrijf namelijk nog niet toegelaten op het Nederlandse spoor, zei het spoorbedrijf vorige week op Twitter. “Tot minstens 9/12 wordt de bediening Luik – Maastricht voortgezet zonder overstap in Wezet. We zoeken naar oplossingen om de overstap na 9/12 te vermijden, maar het is waarschijnlijk dat het gedurende een beperkte periode niet meer mogelijk zal zijn om rechtstreekse treinen aan te bieden tussen Luik en Maastricht.” De perswoordvoerder van de NMBS kon desgevraagd niet bevestigen of reizigers inderdaad binnenkort moeten gaan overstappen. De vragen van Treinreiziger.nl hieromtrent zijn onbeantwoord gebleven. Het lijkt er echter op dat de extra overstap reizigers bespaard wordt. In de reisplanner is de overstap inmiddels niet meer vindbaar, en ook reizigersorganisaties hebben van de spoorwegmaatschappijen begrepen dat de knip in Visé niet door gaat.

©Treinreiziger.nl

Tagged with:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl Nederlands
X
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
SOCIALICON