ProRail sluit eerste onbeveiligde overweg met betonblokken

ProRail directeur Pier Eringa heeft zijn woord gehouden en de eerste onbeveiligde overweg afgesloten met een betonblok. Zowel weggebruikers als voetgangers kunnen er nu niet meer over. Het gaat om een overgang in Lunteren aan de Mijlerweg, gelegen aan de Valleilijn. 

Niet serieus

Eringa had vorige maand aangekondigd onbewaakte overwegen te zullen afsluiten met betonblokken, maar staatssecretaris Stientje van Veldhoven nam het plan van hem niet serieus. ProRail sluit de overwegen overigens niet volledig op eigen houtje. De gemeente en omwonenden zijn het eens over de afsluiting, ook omdat er honderd meter verderop een beveiligde spoorwegovergang is.

10-jarig meisje

De vandaag gesloten overweg in Lunteren aan de Mijllerweg werd het laatst gebruikt door een 10-jarig meisje. “Zij was op weg naar school. Dit soort dingen wil je dus absoluut niet”, aldus een ProRail woordvoerder tegenover de NOS. ProRail benadrukt dat treinen de laatste jaren steeds stiller zijn geworden, en steeds vaker zijn gaan rijden. Daardoor is een onbeveiligde overweg volgens ProRail gevaarlijker geworden.

Kort geding

De eerste overgang zou eigenlijk gisteren al gesloten worden, ook in Lunteren, aan de Zandkamp. Dat is toch niet doorgegaan omdat een 75-jarige man een kort geding heeft aangespannen tegen het voornemen van ProRail. De man heeft erfdienstbaarheid op de overweg en is boos dat ProRail de overweg zonder overleg wil sluiten. ProRail had hem één euro compensatie geboden, maar dat vond hij te weinig. Inmiddels heeft ProRail een hoger bedrag geboden, schrijft De Gelderlander. Als dat aanbod niet wordt geaccepteerd, dan wacht de spoorbeheerder met de sluiting op de uitspraak van de rechter.

112 onbewaakte overwegen

Het Nederlandse spoorwegnet telt op dit moment ruim 2.350 overwegen, ongeveer 1.000 minder dan 30 jaar geleden. De meeste overwegen (ruim 1.900) zijn openbaar toegankelijk voor alle weggebruikers. Het overgrote deel daarvan is beveiligd met bellen, lichtsignalen en spoorbomen. Volgens de NOS zijn er nog 112 niet beveiligd. De niet-beveiligde overwegen worden in spoorjargon NABO’s genoemd. Dat staat voor Niet Actief Beveiligde Overwegen. NABO’s worden alleen aangegeven met Andreaskruis en schrikhekken. Bij een NABO moeten mensen zelf alert zijn op een naderende trein. ProRail vindt dat levensgevaarlijk en vindt de NABO niet meer van deze tijd. Volgens ProRail vallen er jaarlijks gemiddeld twee doden op NABO’s. “Daarnaast vinden dagelijks bijna-ongelukken plaats op deze overwegen”, aldus de beheerder. Daarom pakt ProRail deze overwegen momenteel aan. Deels door ze op te heffen, deels door ze beter te beveiligen.

©Treinreiziger.nl

Tagged with:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl Nederlands
X
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
SOCIALICON