NS Zonetaxi op bijna alle stations

Met de NS Zonetaxi naar het station. Nu kan dat nog van en naar 133 stations, maar vanaf 3 december wordt dat mogelijk van en naar 377 stations.

Bijna alle stations in Nederland

Daarmee wordt de NS Zonetaxi beschikbaar op bijna ieder station in Nederland. Alleen de stations in Amsterdam (inclusief Schiphol en Duivendrecht) en Den Haag moeten het echter zonder NS Zonetaxi doen. Tegenover de Volkskrant legt een woordvoerder uit dat de NS-taxi daar niet nodig is, omdat er al een heel groot aanbod is. Maar ook de ‘de taxi-oorlogen en Uber’ spelen daarbij een rol.

Nieuwe tarieven

Met de NS Zonetaxi kunnen mensen van en naar een station reizen tegen een vast tarief per zone. Het starttarief gaat per 3 december wel omhoog, van 6 euro naar 7,30 euro. Daarmee kan een rit gemaakt worden tot twee kilometer. Tot vier kilometer kost een ritje 10,30 euro en tot zes kilometer 13,30 euro. De kosten worden berekend op basis van de kortste route en zijn vooraf bekend. Van 5 tot en met 23 december geeft NS 5 euro korting om reizigers kennis te laten maken met de taxidienst.

Vooraf registreren niet meer nodig

Reizigers kunnen maximaal drie personen extra meenemen. De taxi is via nszonetaxi.nl te boeken en rijdt van de eerste tot en met de laatste trein. Vanaf 3 december kunnen reizigers vooraf betalen met iDeal, waardoor het niet meer nodig is dat gebruikers zich vooraf registreren als lid van NS Zonetaxi. Regionale taxiondernemers voeren de ritten uit. De Nederlandse Spoorwegen verdient zelf niets aan de taxidienst. Van de opbrengst van elke rit gaat zo’n 90 procent naar de aangesloten taxibedrijven. De rest gaat naar Transvision, het bedrijf dat de dienst regelt.

Gebruik NS Zonetaxi

De NS Zonetaxi wordt relatief weinig gebruikt, maar het gebruik groeit. Begin 2014, toen de dienst nog in de kinderschoenen stond, ging het om gemiddeld 60 boekingen per week. In september 2016 meldde NS dat het aantal ritten was gegroeid naar 320 ritten per week. Dat aantal is nu toegenomen naar ongeveer 400 ritten per week, weet de Volkskrant. Toch valt dat in het niets ten opzichte van het totaal aantal taxiritten in Nederland. Dat zijn er volgens KNV ruim 250.000 per week.

Getest

De NS Zonetaxi is goedkoper dan de normale taxi. Treinreiziger.nl testte al eens eerder de NS Zonetaxi. “Helaas is de NS Zonetaxi op sommige grote stations, zoals op Rotterdam Centraal, soms moeilijk vindbaar. Vooral als een chauffeur naar de achterzijde besluit te rijden, in plaats van de voorzijde. Bovendien weet niet iedere taxichauffeur dat de rit aan de consument wordt aangeboden onder de naam Zonetaxi. Sommige taxichauffeurs kennen alleen Transvision”, legt redacteur Hilderand van Kuijeren uit. “Ondanks dat, maak ik zo nu en dan graag gebruik van de Zonetaxi. Vooral omdat het goedkoper is dan de normale taxi.”

©Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl Nederlands
X
Help-Desk