Rover wil herintroductie sneltrein

Spoorbeheerder ProRail, NS en andere betrokkenen denken dat de dienstregeling op het spoor verder kan worden opgevoerd met het oog op de reizigersgroei in de komende jaren. Reizigersvereniging Rover pleit voor de herintroductie van de sneltrein.

Toekomstverkenning

In een gezamenlijke toekomstverkenning van ProRail en NS is vastgesteld dat treinen met enkele slimme aanpassingen op het zogenoemde hoogfrequente netwerk (PHS) om de 7,5 minuut kunnen rijden. Op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven rijden nu al zes intercity’s per uur, om de tien minuten dus. Maar met een aantal aanpassingen kan dat aantal stijgen naar acht intercity’s per uur. Tot nu toe was het de bedoeling dat de tienminutentrein ook op andere trajecten geïntroduceerd zou worden. Bijvoorbeeld tussen Schiphol en Nijmegen.

Betere aansluitingen

Reizigersvereniging Rover liet zich eerder kritisch uit over de tienminutentrein. Deze sluit namelijk niet altijd goed aan op andere treinen, omdat die eens per kwartier rijden. “Dat zorgt ervoor dat op een aantal plekken reizigers geen naadloze aansluiting hebben op de drukke trajecten”, verduidelijkt ProRail. “Dat lossen we op door op de drukste trajecten met acht treinen per uur te gaan rijden. Dat zorgt voor betere overstapmogelijkheden en meer capaciteit.” Bij acht keer per uur is er namelijk wel elk kwartier een goede aansluiting te realiseren op de andere belangrijke treinen.

Herintroductie sneltrein

De reizigersvereniging Rover omarmt de plannen van ProRail en pleit voor herinvoering van de sneltrein, als derde reismogelijkheid op het spoor naast de sprinter en de intercity. De reizigersvereniging ziet de sneltrein als hét middel om reizigers van de grotere sprinterstations snel van en naar steden te vervoeren. Vooral forensen hebben daar behoefte aan. Reizigers tussen grote steden blijven profiteren van snelle intercityverbindingen, terwijl reizigers van en naar kleinere stations er met een sneltrein meer reismogelijkheden bij krijgen, stelt Rover.

Spoedig besluit

Volgens directeur Freek Bos kunnen door de herintroductie van sneltreinen veel extra reizigers snel vervoerd worden. Hij pleit voor een spoedig besluit over de aanleg van extra infrastructuur, omdat veel mensen op woon-werkafstanden tussen de 30 en 40 kilometer met de trein willen reizen. Bos: “Aanleg van spoor kost jaren, besluitvorming is nu nodig om overvolle treinen te voorkomen.” ProRail zegt dat de herintrede van de sneltrein past in het toekomstplan.

Langere perrons

ProRail zegt niet om extra geld te vragen, maar volgens NS kan de treinenloop niet worden verbeterd zonder extra investeringen in het spoor. “Pas dan kunnen we meer treinen laten rijden, de reistijd verkorten en onnodig overstappen voorkomen”, zegt het vervoersbedrijf. Als voorbeeld noemt NS het perron bij station Almere. “Zo willen we de drukke IC van Lelystad naar Amsterdam-Zuid, Schiphol en Den Haag Centraal verlengen van 1000 naar 1200 zitplaatsen, maar daarvoor is het perron bij Almere te kort en moet het verlengd worden.”

Reactie staatssecretaris

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur heeft inmiddels op de gezamenlijke toekomstverkenning gereageerd. “Waar het mij om gaat is dat we het zoveel mogelijk uit het spoor halen dat er nu ligt”, aldus de staatssecretaris. Berekeningen wijzen op een reizigersgroei van 40 procent de komende tien jaar. “De economie groeit. Er gaan heel veel meer reizigers bijkomen”, aldus Van Veldhoven. Het kabinet stopt al miljarden in het Programma Hoogfrequent Spoor. “Als we daar elke 7,5 minuut of misschien zelfs wel een keer elke 5 minuten van kunnen maken, dan moeten we dat zeker doen.”

Extra snelle intercity’s

Overigens zijn er meer plannen om de dienstregeling te verbeteren. NS en ProRail pleitten er eerder al voor om enkele malen per dag super-intercity’s te laten rijden om de verschillende landsdelen sneller te verbinden met de Randstad. Begin 2019 zal NS éénmalig als test een super-intercity introduceren tussen Groningen en de Randstad. Als dat een succes is, kan vanaf 2022 de Super-intercity geïntroduceerd worden tussen Groningen en de Randstad, en later mogelijk ook op andere trajecten. Treinreiziger.nl denkt dat het verstandig is om in dat kader ook te onderzoeken op welke trajecten de snelheid verhoogd kan worden naar 200 kilometer per uur. Bijvoorbeeld tussen Amersfoort en Apeldoorn.

©Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl Nederlands
X
Help-Desk